Безтрансформаторний підвищувач напруги на транзисторах

Безтрансформаторний підвищувач напруги, схема якого показана на рисунку, складається з трьох частин:

  1. мультивібратор - в якості генератора імпульсів прямокутної форми на транзисторах , Q4;
  2. підсилювач струму на транзисторах Q1, Q2 та Q5, Q6;
  3. випрямляч на діодному мості D1.

Те, як працює мультивібратор - було розглянуто в статті:

Розглянемо роботу перетворювача

Припустимо, що в даний момент транзистор відкритий. Напруга на його колекторі притискається до нуля, цей імпульс відкриє транзистор Q2 та закриє Q1.

На емітері транзистора Q2 сформується імпульс, що матиме ту саму напругу та фазу, що і на базі, проте значно збільшений за струмом. Конденсатор C1 починає заряджатися до потенціалу вхідної напруги (з відрахуванням падіння напруги на діоді та транзисторі).

В другому півперіоді транзистор Q3 закривається, що призводить до підвищення потенціалу на його коллекторі, цей імпульс закриває транзистор Q2 та відкриває Q1.

Транзистор Q1 аналогічно транзистору Q2, підсилює за струмом імпульс високого потенціалу. Напруга на конденсаторі C1 цього разу додається до вхідної напруги та подається на вихід через діодний міст.

Праве плече схеми виконує ті самі дії, але у протифазі, тому напруга на виході отримується почергово з лівого та правого плеча схеми кожного півперіоду.

У зв'язку з тим, що потужність, що передається з первинного кола у вторинне, пропорційна частоті, робоча частота повинна бути досить високою, а транзистори мультивібратора та Q4 повинні мати однакові параметри.

В схемі можна використовувати транзистори:

  • NPN: ВС107, або КТ315;
  • PNP: BC177, або КТ361.

Спрощена схема

Анімація роботи схеми

Додаткові матеріали

No comments:

Post a Comment

Why BQ28Z610 function Current() returns 0 mA

Fixing 0 mA Current Readings on the BQ28Z610 Device Custom driver for the BQ28Z610 device was connected directly via I2C. It is p...